Tobben helpt niet

Tobben helpt niet

Vrijdagmiddag, heerlijk er is weer Atelier SKON. De drukte, het rumoer ontstaat die ik alleen kan beschrijven als een eclectische bijeenkomst van initiatieven. Laat mij een weergave geven zodat je een beeld kan vormen van wat ik voel gebeuren.

 Ine een hulpbehoeve en vooral erg eenzame dame, die zin heeft om te praten, staat in het middelpunt van de aandacht: ‘sinds mijn man is gestorven ben ik alleen. Ik zou hier wel willen wonen want thuis is er niets, niemand’. Rustig knipt ze oude fietsbanden tot reepjes voor een meneer die naast haar zit. Van de reepjes rubber maak hij dierenfiguurtjes die bestemd zijn voor de verkoop. Hij hoort haar levensverhaal elke week aan en stemt stilzwijgend met haar voornemen in.

 

De behoeften van Ine om zich verbonden te

 

 

voelen met anderen en betekenis te geven aan haar leven komt dadelijk tot zijn recht. Wanneer de twee zusjes die leiden aan dementie door een dochter wordt gebracht kan Ine tot haar recht en in actie komen. Ine zou je zo vriendelijk willen zijn om mij te helpen met het kunstproject van de twee zusjes’ zegt de sociaal professional actief in het Atelier. Zus en Zus zijn bezig om een kunstwerk te maken met restjes garen en wol. In een oud rad worden de restjes geweven tot een mooi geheel. Ze zitten tegenover elkaar en geven de kleine bolletjes wol aan elkaar door. ‘Onder de spaak en dan boven de spaak’ het is nog best moeilijk te onthouden. Maar Ine geef de instructie geduldig maar resolute door. Een van de zusjes vindt het genoeg geweest en gaat op ontdekking in het Atelier. Aandachtig snuffelt ze in de ruimte rond, kijkend in dozen, kasten en laden bemerkt ze alle materialen op. Zonder daadwerkelijk iets gemaakt te hebben voel ik dat haar dag invulling heeft gekregen. Ze is uitgedaagd om verdere stappen te zetten. Zus kijkt haar ogen uit en samen kijken we terug op een innoverende middag waarbij iedereen zijn kwaliteiten en talenten heeft toegepast en de deelnemers gegroeid zijn in hun mogelijkheden.

 Michelle Chavanagh

Trefwoorden:
Ouder bericht Terug naar Blogberichten Nieuwer bericht